Navigatie

Grijs, kil weer vandaag. Dan kriebelt het om in de keuken aan de slag te gaan. Na een lange zomer komt de zin naar de winterse gerechtjes opsteken. En waar ik nu al zolang zin in heb, is RIJSTPAP. Maar niet zomaar rijstpap, de pimped up vanilleversie met risottorijst. Om duimen en vingers vanaf te likken.

Hier vind je het recept. Het vergt wat tijd (vooral geduld eigenlijk tot de rijst gaar is), maar het is de moeite waard!

Ingrediënten: 400 gram risottorijst - 75 gram vanillesuiker - 8 dl melk - 2 dl room - 6 eieren - 100 gram boter - vanillestok.

Aan de slag: de bereiding is gelijkaardig aan gewone risotto, maar ipv bouillon gebruik je melk om de rijst te garen. Een exacte hoeveelheid hiervan is niet te bepalen. Je voegt melk toe tot de rijst gaar is. Dus eerst maken we de "melkbouillon": doe de melk in een pot, voeg er de uitgeschraapte vanille en stok bij en de suiker. Breng aan de kook.

Voor de risottorijstpap gebruik ik een antikleefpan. Laat de boter smelten, voeg de rijst toe en roer om. Giet de melk over de rijst tot die onder staat en laat op een zacht vuurtje garen. Geef de rijst voldoende tijd om het vocht op te nemen. Roer af en toe eens (met een houten spatel) zodat het niet aanbrandt. Wanneer het vocht bijna is opgenomen voeg je opnieuw melk toe...Dit blijf je herhalen tot de rijst gaar is. Dat kan je enkel weten door te proeven.

Maak intussen een liaison met de eieren en de room. Voeg de room bij de eidooiers en meng met een garde.

Wanneer je een zachte rijstkorrel hebt en een smeuige pap is de risottorijstpap klaar. Neem de pot van het vuur, verwijder de peulen van de vanillestok, doe het mengsel van ei en room bij de rijst en roer voorzichtig om. 

Klaar! Je kan de rijstpap warm serveren (héérlijk ?). Maar je kan hem ook laten afkoelen. Het kan zijn dat hij dan iets droger wordt, ik roer er dan nog wat room of melk door voor ik begin te smullen. 

Tip: serveer de rijstpap in afzonderlijke potjes of schenk hem in één pot en smul allemaal samen. Doe bruine suiker op de afgekoelde rijstpap en brandt de suiker zoals bij crème brûlée. En natuurlijk eten we rijstpap niet met een gewone lepel... Kies jij voor gouden of koperen lepels?

Smakelijk!

De artikelen op de foto's zijn verkrijgbaar in onze webshop: de houten spatel, serveerkom, mintgroene bowl, houten dienblad, glaasje, houten koffielepel, gouden koffielepeltjes en bestek in koper

© 2017 - 2019 Boutique Maison | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel